Mantolama

Ülkemiz malisef enerji ihtiyacında dışa bağımlı ülkeler arasında olmakla birlikte hem ülke ekonomisi hem de bireysel anlamda bina ve mesken sahiplerinin ekonomilerini enerji ihtiyacı ciddi anlamda zara uğratmaktadır.
Ülkemizde enerjiye 1 yıl içinde gelen zammın  %77 olduğu ve  evimize yaptırdığımız dış cephe  mantolama ile kullandığımız enerjide ve yakıtta yaklaşık %60 oranında tasarruf  elde ettiğimiz düşünüldüğünde  evimizin dış cephelerine mantolama yaptırmamız hem bizim hem de ülke ekonomimiz acısından bir zorunluluk haline gelmiştir. 

Firmamız hizmete başladığı 17 yıllık süre içinde binlerce evin dış cephe mantolama,  ısı  ve  ses yalıtımlarını yapmış bu branşlarda edindiği bilgi ve tecrübesiyle adından söz ettiren dekorasyon firması konumuna gelmiştir.

Firmamız günümüzün son teknolojisini yakından takip ederek uzman teknik kadrosu ile dış cephe yalıtımı,  ısı ve ses izolasyonunda doğru, kaliteli, güvenilir, uzun ömürlü çözümler üretmeyi siz değerli müşterilerimize  daima en iyiyi sunmayı ilke edinmiştir.

Dış Cephe Isı Yalıtım DIŞ CEPHE ISI YALITIM (MANTOLAMA)
UYGULAMA AŞAMALARI:
1-) Dış Cephe Kaplaması yapılacak olan cephe üzerindeki dökülmeye müsait olan mevcuttaki boya veya şişmiş eski sıva kazınarak çanak anten vidaları tabela kasa vidaları vb. kaldırılarak mantolama uygulanacak zemini sağlam bir alt zemin haline getirilir. Kısacası dış cephe kaplaması yapılacak olan cephe, ısı yalıtımını olumsuz yönde etkileyecek olan her türlü nesneden arındırılır.

2-) İsteğe bağlı olarak kullanılan standart yapıştırıcı dışında EPS ve Taşyünü yapıştırıcısına özel yapıştırıcı harcı ilave edilebilir.

3-) İzolasyon ve ısı yalıtımı uygulanacak cepheye strafor yapıştırıcısı sürülür. Bu işlem bilindik sıva uygulama işlemi gibi itina ile yapılır. Yapıştırıcı her bölgeye temas edecek şekilde sıvanır. Yapıştırıcı sıvandıktan sonra EPS ve Taşyünü daha sağlam tutması açısından yapıştırıcıya 810 mm’ lik tarak çekilir. Tarak çekme işlemi sayesinde ise EPS ve Taşyünü, mantolama uygulanacak zemine daha sağlam oturur ve hava kanalları sayesinde EPS ve Taşyünü nerdeyse cepheden sökülemeyecek kadar sağlam bir şekilde yer edinir.

4-) İsteğe bağlı olarak seçilmiş EPS ve Taşyünü, şaşırtmalı dizim dediğimiz metodik dizim yöntemi ile dış cepheye dizilir. Şaşırtmalı dizim sayesinde her bir EPS ve Taşyünü diğer bir EPS ve Taşyünü kenetlenir. Pencere, balkon, kolon, sütun, çıkıntılı tavan ve taban düzlem kesişim kısımları itina gerektirecek kısımlar olması sebebiyle bu bölgelerde köşe şaşırtmalı dizim uygulanır. Isı yalıtımını en üst düzeyde tutabilmenin gereklerinden olan köşe dizim uygulaması sayesinde enerji tasarrufu uygulanır.

5-) Bina ve cephe köşe kısımları veya diğer tüm köşe kısımlarda özel plastik fileli köşebent kullanılır ve ayrıca balkon, zemin altı ve bina çıkıntı kısımlarının alt köşe kısımlarına yağmur, yıkama vb. durumlar için damlalık kullanılır.

6-) Şaşırtmalı dizim işlemi sağlam ve itinalı bir şekilde bittikten sonra işlemin olmasa olmazlarından olan dübelleme işlemi uygulanır. (Dübelleme işlemi isteğe bağlıdır. Uygulanması kesinlikle tavsiye edilir.) Dübelleme işlemi sayesinde her EPS ve Taşyünü min-max 6 dübel atılır. Söz konusu bir adet dübel fiziksel yapısı itibariyle çakıldığı EPS ve Taşyünü ve cephe düzlemindeki şaşırtmalı dizimden ötürü 3 adet EPS ve Taşyünü birbirine ve ayrıca EPS ve Taşyünü de sıva ile birlikte dış cephe mantolaması uygulanan cepheye sert ve sağlam bir şekilde kenetler. EPS ve Taşyünü dört bir noktasına dübel çakma işlemi uygulandıktan sonra EPS ve Taşyünü’nün 5. ve 6. dübeli olan göbek dübeli EPS ve Taşyünü göbeğine çakılır. Bu sayede şişme, bel verme gibi olumsuz durumlar engellenmiş olur.

7-) Mantolama uygulanacak zemine dübelleme işlemi uygulandıktan sonra sert plastik fileyi yapıştırmak için alt ince sıva uygulanır. Hemen ardından file gergin bir şekilde yapıştırılır ve daha sonra ikinci kat sıva atılır. Islak sünger vasıtasıyla file üstü sıva zemini sonraki aşama olan dekorasyon için pürüzsüz hale getirir. (160 gr. Mantolama filesi ne işe yarar? File uygulaması zelzele gibi kaydırıcı etkilerden ötürü strafor birleşim kısımlarında oluşabilecek çatlakların oluşmasını veya büyümesini engeller. Binaların coğrafik etkenlerden ötürü durağan olmadığı ve hareket halinde olduğu için binaların dış cephesinde oluşabilecek uzun boyutlu çatlaklar bu sayede engellenmiş olur.)

       Yukarıda belirttiğimiz aşamalardan sonraki işlem ise özel astar uygulamasıdır ve bu işlem dış cephe kaplaması işleminin olmasa olmazlarındandır. Tüm bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra dekoratif uygulamalar ve boya uygulamaları yapılır. Müşterilerimiz bu noktadan sonra dış cephe dekorasyonu için çeşitli sistemlerden olan söve, köşe taşları, payanda, taç, sütun, kat silmesi, fuga kaplamaları, cam mozaik, granit, mermerit, cam giydirme (rektefe) gibi veya diğer dekoratif tüm bina giydirme sistemlerini uygulatabilirler.

Neden Mantolama?

Ülkemizde yıllık enerji tüketiminin %37’si sanayide, %22’si ulaştırmada, %5’i tarımda, %3’ü diğer sektörlerde ve %33’ü konutlarda tüketilmektedir. Konutların ise maalesef sadece %5’i uygun ve doğru şekilde izole edilmiş durumdadır. Buradan da anlaşılacağı üzere %28’lik bir bölüm halen enerjisini boşa harcamaktadır. Bu durum ülke ekonomisinin yanı sıra bireysel anlamda da bina ve mesken sahiplerinin ekonomisini ciddi anlamda zarara uğratmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz küresel kriz ve bunun neticesinde ülkemizdeki enerji harcamalarının son bir sene içersinde %77’ye yakın zam görmesinden dolayı mantolama ekonomik anlamada bir ihtiyaç haline geliştir. Bu tabi ki işin ekonomik ve içinde bulunduğumuz ülke şartlarından dolayı en önemli kriterlerden biridir. Bununla beraber ısı farklı sıcaklıklar sahip ortalamalarda daima sıcaktan soğuğa doğru gerçek bir denge oluşturma eğilimindedir. Buda evlerinizdeki ısının devamlı olarak zayıf noktalar bularak havaya karışması anlamına gelmektedir. Özellikle kombi ile ısıtılan binalarda kombi cihazları üzerindeki termostatlar bulundukları mekânın ısısına göre kendi çalışmalarını düzenlemektedir. Devamlı olarak ısı kaçağı bulunan bir mekânda tabi ki cihaz %40 oranında daha fazla tüketime geçmektedir. Bu da ev ekonomisine ciddi bir maliyet getirmektedir. Mantolama sistemleri binalarda kullanılan detaylara bağlı olarak %50’ye varan ısı tasarrufu sağlamaktadır. Tabi ki bu sadece oran bazında elde edilmiş bir sonuç değildir. Yıllardır çalıştığımız müşterilerimizden bire bir olarak aldığımız direk sonuçlarla da test ettiğimiz bir orandır. Yukarıda belirttiğimiz şartları göz önüne alacak olursak gerek ülke ekonomisi gerekse bireysel ekonomi için ve her şeyden önemlisi sağlıklı bir ortamda yaşam için mantolama uygulanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.

Mantolamanın Faydaları 

Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalır, dolayısıyla ısınma için tüketilen yakıt miktarı azalmış olur. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte %50-%70 arasındadır. Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebilirsiniz. Başka bir ifadeyle ayda 100 TL yalıt faturası yerine, ayda 50 TL hatta 30 TL fatura ödersiniz.
•   Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen, ama dışarıdan su sızması olarak nitelendirilen durum) oluşmaz.
•   Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz. Dolayısıyla sağlık harcamaları azalır.
•    Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz. (örneğin inşaat çelikleri paslanıp incelmez)
•     Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakacaklarından havayı kirletme miktarları azalır. 

Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama
Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama
Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama
Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama Mantolama